Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Flaki zapiekane ze śmietaną i skrzydełkami

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag mrożonych flaków
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1/4 selera
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 10 dag sera gouda
  • 4 kromki bułki
  • majeranek
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Skrzydełka umyj, zalej 1 litrem zimnej wody i posól, po czym ugotuj w ciągu 25 minut.

Warzywa obierz, umyj, pokrój w słupki, razem z flakami dodaj do skrzydełek, przypraw pieprzem, majerankiem, gałką i imbirem. Gotuj bez przykrycia 20 minut i wyjmij skrzydełka. Z łyżki masła i mąki zrób zasmażkę, dodaj do flaków i zagotuj.

Kromki bułki posmaruj resztą masła. Flaki przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj kromkami bułki, polej śmietaną, posyp serem, oprósz solą i pieprzem. Zapiecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.

Amatorom pikantniejszych potraw flaki będą smakowały z dekoracją w postaci paseczków z czerwonej papryki lub kilku suszonych ostrych papryczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...