- 60 dag mrożonych flaków
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki śmietany
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1/4 selera
- 4 skrzydełka kurczaka
- 10 dag sera gouda
- 4 kromki bułki
- majeranek
- imbir
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Warzywa obierz, umyj, pokrój w słupki, razem z flakami dodaj do skrzydełek, przypraw pieprzem, majerankiem, gałką i imbirem. Gotuj bez przykrycia 20 minut i wyjmij skrzydełka. Z łyżki masła i mąki zrób zasmażkę, dodaj do flaków i zagotuj.
Kromki bułki posmaruj resztą masła. Flaki przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj kromkami bułki, polej śmietaną, posyp serem, oprósz solą i pieprzem. Zapiecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Amatorom pikantniejszych potraw flaki będą smakowały z dekoracją w postaci paseczków z czerwonej papryki lub kilku suszonych ostrych papryczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz