- 9 jaj
- 2 łyżki octu
- 1 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 10 dag pieczarek
- bułka tarta
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
W rondelku stop łyżkę masła, wsyp mąkę, zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją mlekiem i gotuj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj bardzo drobno posiekane pieczarki, składniki wymieszaj i przestudź. W tak przygotowanym gęstym sosie zanurzaj jaja, układaj je na ogrzanej blasze, aby przeschły, po czym obtaczaj w rozmieszanym jaju i bułce tartej.
Smaż na stopionym maśle na złoty kolor. Fedora znakomicie smakuje z ziemniakami piure i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz