Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Fedora, czyli gotowane jaja w gęstym sosie

Składniki:
  • 9 jaj
  • 2 łyżki octu
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag pieczarek
  • bułka tarta
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Zagotuj wodę z octem, do garnka z wrzątkiem wbij kolejno 8 jaj, przykryj, zdejmij z ognia i zostaw na 4 min, po czym delikatnie wyjmij je łyżką cedzakową.

W rondelku stop łyżkę masła, wsyp mąkę, zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją mlekiem i gotuj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj bardzo drobno posiekane pieczarki, składniki wymieszaj i przestudź. W tak przygotowanym gęstym sosie zanurzaj jaja, układaj je na ogrzanej blasze, aby przeschły, po czym obtaczaj w rozmieszanym jaju i bułce tartej.

Smaż na stopionym maśle na złoty kolor. Fedora znakomicie smakuje z ziemniakami piure i sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...