- ciasto:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- farsz:
- 40 dag bryndzy
- 1 cebula
- 1 łyżka kminku
- 1 jajo
- 1-2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Bryndzę utrzyj ze śmietaną, jajkami i kminkiem, wymieszaj z cebulą i odstaw do przestudzenia.
Pozostałą mąkę i sól dodaj do zaczynu, wyrób lśniące, gładkie ciasto i odstaw je do wyrośnięcia.
Z ciasta uformuj niewielkie, grube placuszki, poukładaj je na wcześniej natłuszczonej blasze i posmaruj masłem. W placuszkach zrób wgłębienia i - wypełniwszy je farszem - zapiecz w ciągu 40 minut w temperaturze 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz