Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pikantne bułeczki góralskie

Składniki na 8 porcji:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
    farsz:
  • 40 dag bryndzy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kminku
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1-2 łyżkami ciepłej wody. Połowę mąki zalej 2 szklankami ciepłej przegotowanej wody, połącz z drożdżami, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Bryndzę utrzyj ze śmietaną, jajkami i kminkiem, wymieszaj z cebulą i odstaw do przestudzenia.

Pozostałą mąkę i sól dodaj do zaczynu, wyrób lśniące, gładkie ciasto i odstaw je do wyrośnięcia.

Z ciasta uformuj niewielkie, grube placuszki, poukładaj je na wcześniej natłuszczonej blasze i posmaruj masłem. W placuszkach zrób wgłębienia i - wypełniwszy je farszem - zapiecz w ciągu 40 minut w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...