- 50 dag dużych mrożonych krewetek
- 10 dag mielonego mięsa z drobiu
- 1 duża cebula
- 2 pomidory
- posiekany świeży imbir
- curry
- 2 łyżki soku i skórka otarta z cytryny
- 6-7 ząbków czosnku
- 1 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- (lub 15 dag wiórków kokosowych i 1 szklanka mleka)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka pokruszonych strączków chili
- jarzynka
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w cienkie plastry cebulę, skórkę z cytryny i curry. Cały czas mieszając, podsmaż krótko na silnym ogniu, dodaj mielone mięso, roztarty z jarzynką czosnek i pokruszone chili. To wszystko wymieszaj, chwilę podsmaż, po czym wlej mleko kokosowe, sok z cytryny, wsyp imbir - doprowadziwszy sos do wrzenia - gotuj go dalej przez kilka minut na niewielkim ogniu.
Na płytszej patelni stop masło, na którym teraz przez kilka minut podsmażysz krewetki, mieszając je, by nie przywarły do dna, a następnie przełożysz je do sosu i poddusisz razem przez 5-7 minut. Malajczycy jedzą je z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz