Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Krewetki po malajsku

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag dużych mrożonych krewetek
  • 10 dag mielonego mięsa z drobiu
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • posiekany świeży imbir
  • curry
  • 2 łyżki soku i skórka otarta z cytryny
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 1 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • (lub 15 dag wiórków kokosowych i 1 szklanka mleka)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka pokruszonych strączków chili
  • jarzynka
Wiórki kokosowe zalej gorącym mlekiem i odstaw na 30 minut, po czym dokładnie odcedź i wygnieć na sicie. Sparz wrzątkiem i obierz ze skórki pomidory, a także pokrój obraną cebulę i czosnek.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w cienkie plastry cebulę, skórkę z cytryny i curry. Cały czas mieszając, podsmaż krótko na silnym ogniu, dodaj mielone mięso, roztarty z jarzynką czosnek i pokruszone chili. To wszystko wymieszaj, chwilę podsmaż, po czym wlej mleko kokosowe, sok z cytryny, wsyp imbir - doprowadziwszy sos do wrzenia - gotuj go dalej przez kilka minut na niewielkim ogniu.

Na płytszej patelni stop masło, na którym teraz przez kilka minut podsmażysz krewetki, mieszając je, by nie przywarły do dna, a następnie przełożysz je do sosu i poddusisz razem przez 5-7 minut. Malajczycy jedzą je z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...