Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Krewetki na sposób chiński

Składniki:
  • 25 dag krewetek mrożonych lub z puszki
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 duży ząbek czosnku
    marynata:
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
    ponadto:
  • ryż na sypko lub bagietka
Składniki marynaty wymieszaj w misce, dodaj krewetki i ponownie wszystko wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw ją na 20-25 minut w chłodne miejsce. Nastaw ryż (jeśli zamierzasz go podać). Umyty por potnij w cienkie krążki, a z puszki z groszkiem odlej zalewę.

Na rozgrzanym w rondlu maśle podsmaż na średnim ogniu krążki pora (3 minuty), wlej samą marynatę, dołóż czosnek i groszek, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 2 minuty. Wrzuć krewetki i całość pogotuj jeszcze minutę.

To bardzo ekspresowa potrawa, bo podaje się ją natychmiast, prosto z garnka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...