Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kremowa szarlotka

Składniki na 16 porcji:
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku zagnieć ciasto. Połowę odstaw do schłodzenia, drugą część rozwałkuj i wyłóż na tortownicy. Budynie ugotuj na mleku.

Jabłka obierz, pokrój, skrop sokiem z cytryny. Następnie ułóż na cieście i zalej budyniem. Całość przykryj startym schłodzonym ciastem i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...