Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krem kawowy z whisky

Składniki na 4 porcje:
  • 2-3 dag żelatyny
  • 100 g cukru
  • 1/8 l whisky
  • 1/8 l wody
  • 1/4 l mocnej, gorącej kawy (najlepiej z ekspresu)
  • 1/4 l mleka
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/8 l śmietany kremówki
Żelatynę rozpuść w 1/8 l gorącej wody i ostudź.

Cukier, whisky i wodę zagotuj, dodaj kawę i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie połącz z zimną żelatyną, dobrze przestudź i podziel na porcje, rozlewając do kieliszków lub deserowych miseczek, po czym odstaw je w zimne miejsce, aż krem całkowicie zastygnie.

1/3 szklanki mleka połącz z proszkiem budyniowym, dodając - jeśli budyń jest niesłodzony - łyżkę cukru. Resztę mleka zagotuj i do gotującego się wlej rozpuszczony proszek budyniowy, przez cały czas mieszając, by zapobiec tworzeniu się grudek. Po chwili gotowania odstaw do ostygnięcia.

Schłodzoną w lodówce śmietanę ubij na sztywno i starannie wymieszaj z zimnym budyniem tak, by powstała jednolita, gęsta masa. Na każdą porcję kremu kawowego połóż łyżkę budyniu i podaj z biszkoptami lub innymi ciasteczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...