Składniki na 6 porcji:- 3 czerwone papryki
- 4 szklanki rosołu drobiowego
- 15 dag mozzarelli
- 3-4 mięsiste pomidory (świeże lub z puszki)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta cukru
- pieprz
- sól
Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój na ćwiartki, oczyszczoną paprykę w kostkę, a cebulę w cienkie półplasterki. W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, wrzuć paprykę i - ciągle mieszając - chwilę smaż razem. Dołóż posiekany czosnek i ćwiartki pomidorów, wlej gorący rosół, zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 30-35 minut. Następnie wszystko dokładnie zmiksuj, dopraw cukrem, solą i pieprzem, dodaj przecier pomidorowy wymieszany ze startym serem i tymiankiem. Podgrzej.
Zupę krem podawaj z grzankami z bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz