Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krem z papryki

Składniki na 6 porcji:
  • 3 czerwone papryki
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • 15 dag mozzarelli
  • 3-4 mięsiste pomidory (świeże lub z puszki)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • sól
Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój na ćwiartki, oczyszczoną paprykę w kostkę, a cebulę w cienkie półplasterki. W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, wrzuć paprykę i - ciągle mieszając - chwilę smaż razem. Dołóż posiekany czosnek i ćwiartki pomidorów, wlej gorący rosół, zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 30-35 minut. Następnie wszystko dokładnie zmiksuj, dopraw cukrem, solą i pieprzem, dodaj przecier pomidorowy wymieszany ze startym serem i tymiankiem. Podgrzej.

Zupę krem podawaj z grzankami z bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...