Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krem z kalarepki

Składniki na 6 porcji:
  • 4 nieduże kalarepki
  • 6 szklanek wywaru z włoszczyzny
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 łyżki jarzynki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • cukier
  • sól
Kalarepkę obierz, pokrój w kostkę i krótko duś na maśle. Następnie przełóż do wrzącego wywaru, gotuj kilka minut, po czym dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz jarzynkę.

Gdy kalarepka i ziemniaki będą miękkie, zupę zdejmij z ognia i zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Przypraw do smaku solą i cukrem, zabiel śmietanką rozprowadzoną odrobiną zupy.

Bezpośrednio na talerzach posyp posiekaną zieleniną. Zupę podawaj z kluseczkami francuskimi lub z grzankami - z tymi dodatkami będzie wyglądała niezwykle apetycznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...