- 50 dag brokułów
- 1 cebula średniej wielkości
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 4 szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Po tym czasie wyjmij liść laurowy, dodaj różyczki brokułów i przez kolejne 10 minut pogotuj potrawę na małym ogniu, po czym łyżką cedzakową wyjmij część brokułowych różyczek.
Gdy zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją, przetrzyj przez sito, dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny i znowu podgrzej. Po odstawieniu z ognia wymieszaj ze śmietaną i wrzuć różyczki brokułów.
Podawaj z grzankami z bułki, groszkiem ptysiowym lub pokrojonym jajem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz