Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krem z brokułów

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag brokułów
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
Z umytych brokułów odetnij łodygi i - obrane ze skórki - pokrój w kostkę. Na stopionym w rondlu maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj liść laurowy, roztarty czosnek i przez chwilę smaż, ciągle mieszając. Następnie wrzuć pokrojone łodygi brokułów, wlej gorący rosół, doprowadź go do wrzenia, a potem gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 minut.

Po tym czasie wyjmij liść laurowy, dodaj różyczki brokułów i przez kolejne 10 minut pogotuj potrawę na małym ogniu, po czym łyżką cedzakową wyjmij część brokułowych różyczek.

Gdy zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją, przetrzyj przez sito, dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny i znowu podgrzej. Po odstawieniu z ognia wymieszaj ze śmietaną i wrzuć różyczki brokułów.

Podawaj z grzankami z bułki, groszkiem ptysiowym lub pokrojonym jajem ugotowanym na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...