Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krem cytrynowy

Składniki:
  • 6 żółtek
  • 15 dag cukru
  • 1 cytryna
  • 1/4 litra mleka
  • 1 łyżeczka mąki
Cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zagotuj mleko z mąką, ubij żółtka z cukrem. Naczynie z żółtkami ustaw na słabym ogniu i stale mieszając, wlewaj po trochu gorące mleko.

Trzymaj na ogniu (stale mieszając), aż krem nieco zgęstnieje. Następnie zestaw z ognia, od czasu do czasu lekko zamieszaj, a gdy przestygnie - dodaj sok i startą skórkę z cytryny. Na koniec bardzo starannie wymieszaj.

Włóż do szklanych miseczek i udekoruj skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...