Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Keks

Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 kieliszek rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
    po 5 dag: orzechów włoskich, suszonych moreli, fig, daktyli i suszonych śliwek
  • 3 dag smażonej skórki pomarańczowej
    lukier:
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki octu 6-proc.
    do dekoracji:
  • smażona skórka pomarańczowa
Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami (dodawaj po jednym), a następnie z rumem. Masę delikatnie połącz z ubitą pianą z białek, potem wymieszaj z dosypywaną porcjami mąką z proszkiem do pieczenia. Pod koniec wrzuć rodzynki oraz pozostałe bakalie.

Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym pergaminem, wyrównaj powierzchnię i natnij głęboko wzdłuż formy, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika, piecz około 1 godziny.

Przygotuj lukier: wodę z cukrem i octem gotuj około 2 minut na małym ogniu. Po upieczeniu i ostudzeniu polukruj i posyp skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...