- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 5 jaj
- 1 kieliszek rumu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag rodzynek
- po 5 dag: orzechów włoskich, suszonych moreli, fig, daktyli i suszonych śliwek
- 3 dag smażonej skórki pomarańczowej
- lukier:
- 15 dag cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki octu 6-proc.
- do dekoracji:
- smażona skórka pomarańczowa
Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym pergaminem, wyrównaj powierzchnię i natnij głęboko wzdłuż formy, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika, piecz około 1 godziny.
Przygotuj lukier: wodę z cukrem i octem gotuj około 2 minut na małym ogniu. Po upieczeniu i ostudzeniu polukruj i posyp skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz