Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Keks makowy

Składniki:
    ciasto:
  • 25 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 6 jaj
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    po 5 dag: migdałów, rodzynek, orzechów, suszonych moreli i daktyli
    lukier:
  • 15 dag cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki octu 6-proc.
    do dekoracji:
  • 3 dag smażonej skórki pomarańczowej
Mak sparz, odcedź i trzy razy przekręć przez maszynkę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel i połącz z makiem, następnie dodaj bułkę tartą, proszek do pieczenia i bakalie.

Z białek ubij sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj ją z masą makową. Teraz włóż masę do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wstaw do gorącego piekarnika mniej więcej na 50 minut.

Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj, dodaj ocet i gotuj pod przykryciem około 2 minut, po czym zestaw z ognia i lekko przestudź.

Upieczony i wystudzony keks polej przygotowanym lukrem i obsyp posiekaną skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...