- ciasto:
- 25 dag maku
- 20 dag cukru
- 6 jaj
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po 5 dag: migdałów, rodzynek, orzechów, suszonych moreli i daktyli
- lukier:
- 15 dag cukru
- 4 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki octu 6-proc.
- do dekoracji:
- 3 dag smażonej skórki pomarańczowej
Z białek ubij sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj ją z masą makową. Teraz włóż masę do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wstaw do gorącego piekarnika mniej więcej na 50 minut.
Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj, dodaj ocet i gotuj pod przykryciem około 2 minut, po czym zestaw z ognia i lekko przestudź.
Upieczony i wystudzony keks polej przygotowanym lukrem i obsyp posiekaną skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz