Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Keks staropolski

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 5 jaj i 5 żółtek
  • 30 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag rodzynek
    po 5 dag: smażonej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli i suszonej papai
    lukier:
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • kilka kropli aromatu rumowego
    do dekoracji:
    po 2 dag: posiekanych orzechów włoskich i migdałów
5 żółtek i 5 jaj utrzyj z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Wsyp bakalie i wyrób ciasto. Przełóż je do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika, piecz około 75 minut. Po upieczeniu posmaruj lukrem, a potem posyp orzechami i migdałami.

Przygotuj lukier: cukier puder dokładnie utrzyj z wodą i aromatem rumowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...