Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Keks świąteczny

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 17 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 4 jaja
  • 50 ml rumu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek (najlepiej koryntek i sułtanek)
  • 15-20 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie łuskane, daktyle, śliwki kalifornijskie, morele suszone, migdały, skórka pomarańczowa i cytrynowa)
  • sól
    do dekoracji:
  • dżem wiśniowy lub morelowy
  • bakalie
  • bułka tarta do posypania formy
Pokrojone bakalie mocz w rumie przez kilka godzin. Margarynę z cukrem i szczyptą soli utrzyj na puszystą masę i, nadal ucierając, połącz z wbijanymi kolejno żółtkami. Mąkę przesiej i jednym ruchem wsyp do masy. Dokładnie ucieraj (najlepiej mikserem), aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Dodaj bakalie oprószone mąką, rum, proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.

Z białek ubij sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połącz z ciastem. Do przygotowanej formy keksowej włóż ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości). Piecz 45-55 minut w temperaturze 180-200°C.

Po wyjęciu ciasta z formy posmaruj je podgrzanym dżemem i przybierz według uznania bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...