- 30 dag mąki
- 17 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 4 jaja
- 50 ml rumu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag rodzynek (najlepiej koryntek i sułtanek)
- 15-20 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie łuskane, daktyle, śliwki kalifornijskie, morele suszone, migdały, skórka pomarańczowa i cytrynowa)
- sól
- do dekoracji:
- dżem wiśniowy lub morelowy
- bakalie
- bułka tarta do posypania formy
Z białek ubij sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połącz z ciastem. Do przygotowanej formy keksowej włóż ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości). Piecz 45-55 minut w temperaturze 180-200°C.
Po wyjęciu ciasta z formy posmaruj je podgrzanym dżemem i przybierz według uznania bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz