Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bitki cielęce

Składniki:
  • 80 dag zadniej cielęciny
  • 2 grejpfruty
  • 1 pęczek dymki
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju i masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Mięso oczyścić z błon, pokrój w plastry i lekko zbij tłuczkiem. Teraz oprósz do smaku solą i pieprzem, następnie usmaż na silnie rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełóż bitki do rondla, dodaj masło i drobno pokrojone dymki, wlej wino i duś na małym ogniu około 20 minut Na koniec wyciśnij sok z grejpfruta, dopraw go cukrem, wlej do mięsa, delikatnie wymieszaj i duś jeszcze 10-12 minut.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadź zimną wodą (2 łyżki), wlej do bitek i podgrzewaj na małym ogniu, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Obrany grejpfrut pokrój w kostkę, usuń pestki, włóż do mięsa i lekko podgrzej.

Tak przygotowane bitki możesz podawać z ryżem i sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...