Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bitki wołowe

Składniki:
  • 60 dag chudej wołowiny zrazowej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 kromki razowego chleba ze skórką
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Wołowinę umyj, oczyść z błon i osusz. Pokrój w plastry, a następnie lekko zbij tłuczkiem i oprósz solą, pieprzem i mąką.

Zagotuj 3 szklanki wody, wrzuć poszatkowaną cebulę oraz plastry mięsa i chleb. Duś około 45 minut pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj wino i koncentrat pomidorowy. Gdy mięso będzie miękkie, dopraw sos do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Podawaj z makaronem lub ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...