Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bitki wołowe lub cielęce w sosie pomidorowym

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag wołowiny lub cielęciny na zrazy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
  • 2 cebule
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • papryka słodka
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • majeranek lub inna ulubiona przyprawa
  • sól
Cebulę pokrój w talarki, zeszklij na rozgrzanym w głębokiej patelni oleju, a następnie przełóż do innego naczynia.

Mięso pokrój w plastry w poprzek włókien, rozbij tłuczkiem i oprósz mąką. Tak przygotowane podsmaż z obu stron na pozostałym na patelni tłuszczu i dodaj cebulę, bulion, a na koniec przyprawy i sól.

Bitki duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia wymieszaj z koncentratem pomidorowym i ewentualnie ze śmietaną.

Podawaj z ziemniakami piure lub kaszą gryczaną (jęczmienną) oraz z gotowanymi warzywami (fasolką szparagową, zielonym groszkiem, kalafiorem) albo surówką (z warzyw mieszanych, selera z jabłkiem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...