- 50 dag wołowiny lub cielęciny na zrazy
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
- 2 cebule
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- papryka słodka
- tymianek
- zioła prowansalskie
- majeranek lub inna ulubiona przyprawa
- sól
Mięso pokrój w plastry w poprzek włókien, rozbij tłuczkiem i oprósz mąką. Tak przygotowane podsmaż z obu stron na pozostałym na patelni tłuszczu i dodaj cebulę, bulion, a na koniec przyprawy i sól.
Bitki duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia wymieszaj z koncentratem pomidorowym i ewentualnie ze śmietaną.
Podawaj z ziemniakami piure lub kaszą gryczaną (jęczmienną) oraz z gotowanymi warzywami (fasolką szparagową, zielonym groszkiem, kalafiorem) albo surówką (z warzyw mieszanych, selera z jabłkiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz