Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Bananowy tort z winnym kremem

Składniki na 12 porcji:
    ciasto:
  • po 10 łyżek masła i cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki mąki
  • 10 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
    krem:
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 szklanki maślanki bananowej
  • 3 banany
  • 1 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 dag startej czekolady
    do dekoracji:
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1-2 owoce kiwi
  • 2 łyżki wiórków z czekolady
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 175°C. Przygotuj ciasto. Na początku starannie utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj, aż cukier się rozpuści. Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia, porcjami dodaj do kremu. Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy (o średnicy około 26 cm), delikatnie wyrównaj wierzch. Piecz około 25 minut, a potem wystudź. Przestudzone ciasto wyjmij z formy i połóż na paterze. Wokół placka zapnij specjalną obręcz do tortów albo tortownicy.

Banany obierz i pokrój w plastry grubości 1 cm. Ułóż na cieście, zostawiając dookoła wolny brzeg.

Przygotuj krem. Namocz żelatynę w bananowej maślance. Następnie maślankę z żelatyną podgrzej, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj resztę maślanki, wymieszaj i odłóż w chłodne miejsce jeszcze na 30 minut. Teraz ubij śmietanę z cukrem waniliowym i razem ze startą czekoladą dodaj do tężejącej masy. Przygotowany krem wyłóż na ciasto i równo rozsmaruj. Tort wstaw do lodówki na około 3 godziny, potem zdejmij obręcz.

Na koniec ubij 100 ml śmietany i wyciskając dekoracyjne rozetki ozdób nią tort. Dodatkowo udekoruj go też plasterkami kiwi i wiórkami czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...