- ciasto:
- po 10 łyżek masła i cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jaja
- 2/3 szklanki mąki
- 10 dag zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- krem:
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2 szklanki maślanki bananowej
- 3 banany
- 1 2/3 szklanki śmietany kremówki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 dag startej czekolady
- do dekoracji:
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 1-2 owoce kiwi
- 2 łyżki wiórków z czekolady
Banany obierz i pokrój w plastry grubości 1 cm. Ułóż na cieście, zostawiając dookoła wolny brzeg.
Przygotuj krem. Namocz żelatynę w bananowej maślance. Następnie maślankę z żelatyną podgrzej, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj resztę maślanki, wymieszaj i odłóż w chłodne miejsce jeszcze na 30 minut. Teraz ubij śmietanę z cukrem waniliowym i razem ze startą czekoladą dodaj do tężejącej masy. Przygotowany krem wyłóż na ciasto i równo rozsmaruj. Tort wstaw do lodówki na około 3 godziny, potem zdejmij obręcz.
Na koniec ubij 100 ml śmietany i wyciskając dekoracyjne rozetki ozdób nią tort. Dodatkowo udekoruj go też plasterkami kiwi i wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz