Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krem kalafiorowy

Składniki:
  • 1 niezbyt duży kalafior
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 10 dag drobno posiekanych migdałów
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 5 szklanek przegotowanej wody
  • (lub bulionu warzywnego)
  • sól
  • pieprz
Do wrzącej wody (bulionu), włóż umyty kalafior i ugotuj go, co potrwa około 15 minut, po czym łyżką cedzakową wyjmij kalafior i odłóż go na podręczy talerz.

Na rozgrzanym w dużym rondlu oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojone łodygi selera i posiekane migdały, i podsmaż tę mieszankę przez około 5-6 minut, cały czas mieszając. Po wlaniu wywaru z kalafiora pogotuj zupę przez kolejne 5-6 minut, odstaw z ognia i lekko przestudź. Z ugotowanego kalafiora odetnij różyczki i zostaw je na później, a pokrojony w kostkę głąb zmiksuj z ugotowaną zupą, przetrzyj całość przez sito i wlej z powrotem do garnka.

Zupa będzie gotowa, gdy dodasz różyczki kalafiora, podgrzejesz na niewielkim ogniu i doprawisz solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp ją jeszcze startą gałką muszkatołową i zamieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...