Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kapuśniak z kaszą jaglaną

Składniki:
  • 2 l bulionu warzywnego (z kostki)
  • 30 dag wołowiny z kością
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz, sól
Do zimnego bulionu włóż mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy zupa już się gotuje pokrój cebulę i podduś ją na oleju. Kapustę posiekaj, dodaj do cebuli, podlej wodą i nadal duś na wolnym ogniu.

Sprawdź, czy mięso jest już prawie miękkie. Jeśli tak - dodaj kaszę jaglaną, a po 10 minutach dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec, gdy wszystkie składniki gotujące się w wywarze są już miękkie, wyjmij mięso, a do zupy dodaj uduszoną kapustę. Po kilku jeszcze minutach gotowania zabiel zupę śmietaną.

Oddziel mięso od kości, pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do zupy. Dopraw ją pieprzem i w razie potrzeby solą.

Taki kapuśniak może służyć jako znakomity i pełnowartościowy obiad jednodaniowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...