- 2 l bulionu warzywnego (z kostki)
- 30 dag wołowiny z kością
- 40 dag kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 3-4 ziemniaki
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz, sól
Sprawdź, czy mięso jest już prawie miękkie. Jeśli tak - dodaj kaszę jaglaną, a po 10 minutach dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec, gdy wszystkie składniki gotujące się w wywarze są już miękkie, wyjmij mięso, a do zupy dodaj uduszoną kapustę. Po kilku jeszcze minutach gotowania zabiel zupę śmietaną.
Oddziel mięso od kości, pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem do zupy. Dopraw ją pieprzem i w razie potrzeby solą.
Taki kapuśniak może służyć jako znakomity i pełnowartościowy obiad jednodaniowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz