Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krupnik

Składniki:
  • 5 szklanek bulionu
  • (po 1 kostce bulionu grzybowego i warzywnego)
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/2 małej pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 białej części małego pora
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • cukier
  • sól
Kaszę opłucz, odsącz i dodaj do wrzącego bulionu z Jarzynką, a następnie gotuj na małym ogniu. Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyj, oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do kaszy po 15 minutach gotowania.

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę i wrzuć do zupy, gdy warzywa zaczną mięknąć. Tuż przed końcem gotowania wsyp drobno pokrojony koperek i dopraw do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...