Składniki na 8 porcji:- 50 dag buraków
- włoszczyzna
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki niesłodzonego soku z czerwonej porzeczki lub wiśni
- 2-3 łyżki przecieru buraczanego
- 4-6 ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 1-2 goździki
- sól, pieprz
Umyte grzyby namocz na noc, następnego dnia ugotuj. Przygotuj wywar z włoszczyzny i korzeni, przecedź (włoszczyznę wykorzystaj do sałatki). Obrane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej, zalej przecedzonym wywarem z włoszczyzny i grzybów, na koniec dodaj pokrojony czosnek. Gotuj 30-35 minut. Potem całość przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, wlej sok z porzeczek i koncentrat buraczany, wszystko razem wymieszaj i podgrzej.
Barszcz podawaj z uszkami z grzybów, pasztecikami lub krokietami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz