Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Barszcz czerwony czysty

Składniki na 8 porcji:
  • 50 dag buraków
  • włoszczyzna
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 szklanki niesłodzonego soku z czerwonej porzeczki lub wiśni
  • 2-3 łyżki przecieru buraczanego
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1-2 goździki
  • sól, pieprz
Umyte grzyby namocz na noc, następnego dnia ugotuj. Przygotuj wywar z włoszczyzny i korzeni, przecedź (włoszczyznę wykorzystaj do sałatki). Obrane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej, zalej przecedzonym wywarem z włoszczyzny i grzybów, na koniec dodaj pokrojony czosnek. Gotuj 30-35 minut. Potem całość przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, wlej sok z porzeczek i koncentrat buraczany, wszystko razem wymieszaj i podgrzej.

Barszcz podawaj z uszkami z grzybów, pasztecikami lub krokietami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...