Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety z sera

Składniki na 8 porcji:
  • 40 dag żółtego sera, najlepiej w kształcie walca
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 duże pieczarki
  • 4 liście sałaty
  • 1 czerwona papryka
  • olej
Ser pokrój na osiem plastrów. Roztrzep jajo z łyżeczką oleju. Mąkę i bułkę wysyp na talerzyki. Plasterki sera kolejno nadziewaj na widelec, obtaczaj w mące, jaju i bułce. Kładź na rozgrzany na patelni olej i smaż z obu stron. Kotlety powinny się zrumienić, a ser w środku stopić (ale nie wypłynąć!).

Teraz usmaż oczyszczone, opłukane i odsączone pieczarki; większe uprzednio przekrój na pół. Każdy kotlet połóż na połowie liścia sałaty, udekoruj pieczarką i paskiem czerwonej papryki.

Do wykonania kotletów możesz też użyć sera innego gatunku, wykrawając prostokątne kotlety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...