Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety ryżowe

Składniki:
  • 3 szklanki ryżu (najlepiej pełnoziarnistego)
  • 2 duże cebule
  • 2 jaja
  • 2 czubate łyżki wyłuskanych nasion słonecznika lub dyni
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka zmielonych ziaren sezamu
  • 3 ząbki czosnku
  • sproszkowane przyprawy (np. imbir, kolendra)
  • pieprz, sól
    panierka:
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka pszennych otrąb
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • olej do smażenia
    sos:
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Ryż wypłucz, zalej sześcioma szklankami gorącej wody i wstaw do gotowania (na około 15-20 minut). W tym czasie rozetrzyj czosnek z solą, a cebule pokrój w kostkę.

Ugotowany ryż, cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie zmiksuj, następnie wymieszaj z jajkiem, sosem sojowym, nasionami słonecznika oraz przypraw do smaku kolendrą, imbirem, solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj nieduże kotlety, obtocz je w mące wymieszanej z otrębami i ziarnem sezamu. Smaż na gorącym tłuszczu i prosto z patelni podaj na stół, nie zapominając o gorącym sosie pieczarkowym.

Przygotuj sos: pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Obraną cebulę i oczyszczoną paprykę posiekaj. Masło rozpuść w rondlu, usmaż pieczarki, potem dodaj cebulę, a gdy się zeszkli, wsyp 2 łyżki drobno startego żółtego sera oraz paprykę i jeszcze chwilę trzymaj na ogniu. Następnie zalej śmietanką, dopraw do smaku solą, pieprzem, chili, gałką oraz sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...