- 3 szklanki ryżu (najlepiej pełnoziarnistego)
- 2 duże cebule
- 2 jaja
- 2 czubate łyżki wyłuskanych nasion słonecznika lub dyni
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka zmielonych ziaren sezamu
- 3 ząbki czosnku
- sproszkowane przyprawy (np. imbir, kolendra)
- pieprz, sól
- panierka:
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka pszennych otrąb
- 2 łyżki ziaren sezamu
- olej do smażenia
- sos:
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule średniej wielkości
- 1 czerwona papryka
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki chili
- 1/2 szklanki śmietanki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 dag ostrego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Ugotowany ryż, cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie zmiksuj, następnie wymieszaj z jajkiem, sosem sojowym, nasionami słonecznika oraz przypraw do smaku kolendrą, imbirem, solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj nieduże kotlety, obtocz je w mące wymieszanej z otrębami i ziarnem sezamu. Smaż na gorącym tłuszczu i prosto z patelni podaj na stół, nie zapominając o gorącym sosie pieczarkowym.
Przygotuj sos: pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Obraną cebulę i oczyszczoną paprykę posiekaj. Masło rozpuść w rondlu, usmaż pieczarki, potem dodaj cebulę, a gdy się zeszkli, wsyp 2 łyżki drobno startego żółtego sera oraz paprykę i jeszcze chwilę trzymaj na ogniu. Następnie zalej śmietanką, dopraw do smaku solą, pieprzem, chili, gałką oraz sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz