- 50-60 dag ugotowanej wołowiny z wywaru
- 10 dag płatków kukurydzianych
- 3 małe jaja
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- po szczypcie tymianku, szałwii i majeranku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- ponadto:
- surówka z selera lub zielona sałata
Zmielone mięso wymieszaj z połową płatków kukurydzianych, dodaj tymianek, szałwię, majeranek i natkę pietruszki, a następnie 2 jajka, sos sojowy, keczup oraz sól i pieprz. Masę dokładnie wyrób i uformuj 8 kotletów.
Na patelni rozgrzej oliwę (olej). Kotlety obtaczaj najpierw w rozbitym trzecim jajku, potem w pozostałych płatkach kukurydzianych. Smaż po 3 minuty z każdej strony, aż będą zrumienione. W czasie smażenia przygotuj surówkę z selera (albo z zielonej sałaty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz