Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety z gotowanej wołowiny

Składniki:
  • 50-60 dag ugotowanej wołowiny z wywaru
  • 10 dag płatków kukurydzianych
  • 3 małe jaja
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • po szczypcie tymianku, szałwii i majeranku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
    ponadto:
  • surówka z selera lub zielona sałata
Wołowinę przepuść przez maszynkę do mięsa. Natomiast płatki kukurydziane wsyp do polietylenowej torebki i rozkrusz za pomocą wałka do ciasta.

Zmielone mięso wymieszaj z połową płatków kukurydzianych, dodaj tymianek, szałwię, majeranek i natkę pietruszki, a następnie 2 jajka, sos sojowy, keczup oraz sól i pieprz. Masę dokładnie wyrób i uformuj 8 kotletów.

Na patelni rozgrzej oliwę (olej). Kotlety obtaczaj najpierw w rozbitym trzecim jajku, potem w pozostałych płatkach kukurydzianych. Smaż po 3 minuty z każdej strony, aż będą zrumienione. W czasie smażenia przygotuj surówkę z selera (albo z zielonej sałaty).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...