Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety schabowe z sosem pieczarkowym

Składniki na 4 porcje:
  • 4 kotlety ze schabu karkowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
    sos:
  • 40 dag pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • po 3/4 szklanki bulionu warzywnego i śmietany 18-proc.
  • 1 łyżka mąki
  • sól
Przygotowanie potrawy zacznij od zrobienia kotletów. Lekko zbij je tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Teraz umyj, osusz i pokrój w grube płatki pieczarki.

Na patelni rozgrzej masło i oliwę i smaż kotlety na niedużym ogniu po 6-7 minut z każdej strony. Powinny być dobrze wysmażone i zrumienione z wierzchu.

Przygotuj sos: w rondlu na rozgrzanym maśle zrumień pieczarki (na silnym ogniu). Dodaj bulion, zagotuj i zapraw mąką wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Stale mieszając, doprowadź sos do wrzenia. Wymieszaj go ze śmietaną i dobrze podgrzej. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Usmażone kotlety wyłóż na ogrzany półmisek i z boku polej połową sosu, a resztę podaj w sosjerce. Najlepiej smakują z ziemniakami oraz surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...