- 4 kotlety ze schabu karkowego
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sos:
- 40 dag pieczarek
- 3 łyżki masła
- po 3/4 szklanki bulionu warzywnego i śmietany 18-proc.
- 1 łyżka mąki
- sól
Na patelni rozgrzej masło i oliwę i smaż kotlety na niedużym ogniu po 6-7 minut z każdej strony. Powinny być dobrze wysmażone i zrumienione z wierzchu.
Przygotuj sos: w rondlu na rozgrzanym maśle zrumień pieczarki (na silnym ogniu). Dodaj bulion, zagotuj i zapraw mąką wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Stale mieszając, doprowadź sos do wrzenia. Wymieszaj go ze śmietaną i dobrze podgrzej. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Usmażone kotlety wyłóż na ogrzany półmisek i z boku polej połową sosu, a resztę podaj w sosjerce. Najlepiej smakują z ziemniakami oraz surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz