- 4 kotlety ze schabu środkowego
- 4 krążki ananasa z kompotu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- curry, sól, biały pieprz
- masło curry:
- 5 łyżek masła
- 1 niepełna łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 plasterki cytryny
Kotlety lekko zbij tłuczkiem oraz oprósz solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu na rozgrzanym na patelni tłuszczu (2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy) po 4-5 minut z każdej strony. Zrumienione przełóż na ogrzany półmisek i trzymaj w cieple (np. w nagrzanym piekarniku).
Na tej samej patelni rozgrzej trzecią łyżkę masła i podsmaż krążki ananasa, po czym posyp je odrobiną curry. Połóż na kotletach (na każdym jeden). Obok umieść plasterki cytryny przybrane wcześniej krążkami masła curry.
Danie podawaj natychmiast, z ziemniakami pieczonymi z bulionem i śmietaną oraz z dowolną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz