Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety schabowe z ananasem i masłem curry

Składniki na 4 porcje:
  • 4 kotlety ze schabu środkowego
  • 4 krążki ananasa z kompotu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • curry, sól, biały pieprz
    masło curry:
  • 5 łyżek masła
  • 1 niepełna łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 plasterki cytryny
Przygotuj masło curry: w misce utrzyj masło z przyprawą curry, dodaj sok z cytryny, a całość ponownie utrzyj. Teraz uformuj w krótki wałek, zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki. Po schłodzeniu potnij na 4 krążki.

Kotlety lekko zbij tłuczkiem oraz oprósz solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu na rozgrzanym na patelni tłuszczu (2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy) po 4-5 minut z każdej strony. Zrumienione przełóż na ogrzany półmisek i trzymaj w cieple (np. w nagrzanym piekarniku).

Na tej samej patelni rozgrzej trzecią łyżkę masła i podsmaż krążki ananasa, po czym posyp je odrobiną curry. Połóż na kotletach (na każdym jeden). Obok umieść plasterki cytryny przybrane wcześniej krążkami masła curry.

Danie podawaj natychmiast, z ziemniakami pieczonymi z bulionem i śmietaną oraz z dowolną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...