Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety wieprzowe z sosem paprykowym

Składniki:
  • 4 kotlety wieprzowe (z polędwicy lub ze schabu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
    sos paprykowy:
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego w płynie
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/2 szklanki świeżej papryki (pokrojonej w kostkę)
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • sól, pieprz
    ponadto:
  • ziemniaki piure lub kasza gryczana i zielona sałata mieszana
  • Nastaw ziemniaki (kaszę) i przygotuj zieloną sałatę.
Kotlety rozbij tłuczkiem, posyp solą, papryką i pieprzem, a po rozgrzaniu na patelni oliwy (oleju) i masła usmaż na średnim ogniu (po 3-4 minuty z każdej strony), przełóż na półmisek i schowaj np. w nagrzanym piekarniku.

Na patelnię wlej rosół, dodaj pokrojoną paprykę oraz śmietankę, doprowadź sos do wrzenia i - ciągle mieszając - przypraw go do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Potrzymaj go tak na małym ogniu przez 2-3 minut.

Przygotuj piure ziemniaczane (lub inny dodatek).

Wyjęte z piekarnika kotlety polej sosem i podaj, zanim wystygną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...