- 4 kotlety wieprzowe (z polędwicy lub ze schabu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- sos paprykowy:
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego w płynie
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1/2 szklanki świeżej papryki (pokrojonej w kostkę)
- pół szklanki śmietanki kremówki
- sól, pieprz
- ponadto:
- ziemniaki piure lub kasza gryczana i zielona sałata mieszana
- Nastaw ziemniaki (kaszę) i przygotuj zieloną sałatę.
Na patelnię wlej rosół, dodaj pokrojoną paprykę oraz śmietankę, doprowadź sos do wrzenia i - ciągle mieszając - przypraw go do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Potrzymaj go tak na małym ogniu przez 2-3 minut.
Przygotuj piure ziemniaczane (lub inny dodatek).
Wyjęte z piekarnika kotlety polej sosem i podaj, zanim wystygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz