Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety z mięsa i kapusty

Składniki:
  • 1 kg kapusty
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • zielenina
  • starta gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
Kapustę umyj, po czym poszatkuj, a następnie włóż do wrzącej wody i ugotuj. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na małej ilości tłuszczu. Odcedzoną kapustę dobrze odciśnij, zmiel w maszynce razem z cebulą. Do kapusty dodaj mięso, 2 łyżki tartej bułki, żółtka i lekko ubite białka. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bardzo dokładnie wymieszaj. Jeżeli masa będzie za rzadka, możesz dodać trochę tartej bułki. Z masy uformuj nieduże kotlety, obtocz je w tartej bułce i usmaż z obu stron na smalcu lub na oleju.

Kotlety smakują doskonale z ziemniakami lub makaronem oraz dowolną sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...