- 50 dag mielonej wołowiny
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 mała cebula (obrana i drobno posiekana)
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- panierka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki curry
- sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- mąka pozostała po panierowaniu
- ponadto:
- ryż na sypko lub makaron i surówka z selera albo zielona sałata mieszana
Z masy mięsnej uformuj 16 kotlecików. Na talerzu wymieszaj mąkę z przyprawą curry i obtocz nią kotlety (resztę mąki zostaw do przygotowania sosu).
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy (oleju) i zacznij smażyć kotlety na niezbyt dużym ogniu przez 10-15 minut, kilkakrotnie je obracając. Gdy już będą dobrze wysmażone, przełóż je na półmisek i trzymaj w cieple (np. w nagrzanym piekarniku). Podczas smażenia kotletów przygotuj surówkę.
Do pozostałego po kotletach tłuszczu wlej łyżkę oliwy (oleju), podgrzej tłuszcz, wsyp resztę mąki i - wciąż mieszając - smaż ją około 2 minut kolejno wlewając bulion i sok z cytryny. Pod koniec szybko sos zagotuj. Polej nim kotlety i prosto z patelni podaj na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz