Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety mielone z sosem curry

Składniki:
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 mała cebula (obrana i drobno posiekana)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
    panierka:
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki curry
    sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mąka pozostała po panierowaniu
    ponadto:
  • ryż na sypko lub makaron i surówka z selera albo zielona sałata mieszana
W misce wymieszaj jajko z curry i nasionami kopru, dodaj bułkę tartą, mięso, cebulę oraz sól i pieprz. Masę dokładnie wyrób i odstaw na 5 minut. W tym czasie nastaw ryż (lub wodę na makaron).

Z masy mięsnej uformuj 16 kotlecików. Na talerzu wymieszaj mąkę z przyprawą curry i obtocz nią kotlety (resztę mąki zostaw do przygotowania sosu).

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy (oleju) i zacznij smażyć kotlety na niezbyt dużym ogniu przez 10-15 minut, kilkakrotnie je obracając. Gdy już będą dobrze wysmażone, przełóż je na półmisek i trzymaj w cieple (np. w nagrzanym piekarniku). Podczas smażenia kotletów przygotuj surówkę.

Do pozostałego po kotletach tłuszczu wlej łyżkę oliwy (oleju), podgrzej tłuszcz, wsyp resztę mąki i - wciąż mieszając - smaż ją około 2 minut kolejno wlewając bulion i sok z cytryny. Pod koniec szybko sos zagotuj. Polej nim kotlety i prosto z patelni podaj na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...