Składniki:- 30 dag kaszy jęczmiennej
- 750 ml wody
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 1 jajo
- 2 łyżki pokrojonego koperku i zielonej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 jajo i tarta bułka do panierowania
- tłuszcz do smażenia
- sos pieczarkowy lub sos myśliwski
Kaszę zalej wrzącą osoloną wodą, ugotuj, po czym rozetrzyj z łyżką masła i ostudź. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na maśle razem z zieloną pietruszką, koperkiem i roztartym czosnkiem. Potem dodaj ją do kaszy, wsyp bułkę tartą, wbij jajo, całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z przygotowanej masy formuj nieduże podłużne kotleciki i panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron.
Podawaj z sosem pieczarkowym lub sosem myśliwskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz