Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Składniki:
  • 30 dag kaszy jęczmiennej
  • 750 ml wody
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżki pokrojonego koperku i zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 jajo i tarta bułka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
  • sos pieczarkowy lub sos myśliwski
Kaszę zalej wrzącą osoloną wodą, ugotuj, po czym rozetrzyj z łyżką masła i ostudź. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na maśle razem z zieloną pietruszką, koperkiem i roztartym czosnkiem. Potem dodaj ją do kaszy, wsyp bułkę tartą, wbij jajo, całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z przygotowanej masy formuj nieduże podłużne kotleciki i panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron.

Podawaj z sosem pieczarkowym lub sosem myśliwskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...