Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety jagnięce z musem jabłkowym

Składniki:
  • 50 dag jagnięciny z udźca
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 duże jabłka (najlepiej antonówki)
  • 2-3 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • imbir
  • pieprz
Jabłka (nie obieraj) pokrój na ćwiartki i wytnij z nich gniazda nasienne. Owoce włóż do garnka, wlej ćwierć szklanki gorącej wody i wrzuć goździki. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną. Przetrzyj jabłka przez sito i dopraw szczyptą gałki, a jeśli za kwaśne dodaj łyżeczkę cukru

Z mięsa usuń błony i tłuszcz i pokrój na 4 kotlety. Ubij je zwilżonym tłuczkiem, nadając jednocześnie owalny kształt, cieniutko posmaruj oliwą, oprósz pieprzem i imbirem. Usmaż na rumiano z obu stron na beztłuszczowej patelni.

Podawaj z gorącym musem jabłkowym i ryżem ugotowanym na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...