Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki na 5 porcji:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 10-15 dag okrawków wędlin
  • 2 łyżki startego obsuszonego oscypka
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
Drobno posiekaną cebulę zeszklij na maśle i dodaj pokrojone wędliny. Poczekaj, aż się usmażą i zdejmij je z ognia, lekko przestudź, po czym wymieszaj z oscypkiem.

Kaszę przepuść przez maszynkę do mielenia, połącz ją z podsmażoną cebulą i wędliną, dodaj sól, pieprz i jaja, a potem dokładnie wyrób masę. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki. Smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Podawaj z pikantnymi sosami lub surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...