- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 2 jaja
- 3 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
- sos:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- po 1 łyżce mąki i masła
- 1 szklanka śmietany
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj owalne kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż z obu stron na silnie rozgrzanym oleju. Podawaj na ciepło z sosem.
Przygotuj sos: obierz i posiekaj cebulę. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle usmaż cebulę i grzyby, silnie je rumieniąc. Całość posyp mąką, zasmaż, po czym rozprowadź śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz