Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety z płatków owsianych

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 jaja
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
    sos:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • po 1 łyżce mąki i masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
Rozpuść kostki bulionowe w 4 szklankach wrzącej wody z masłem, wsyp do niej płatki i gotuj na wolnym ogniu 5 minut, często mieszając, by się nie przypaliły. Po przestudzeniu wbij jaja, dodaj żółty ser i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj owalne kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż z obu stron na silnie rozgrzanym oleju. Podawaj na ciepło z sosem.

Przygotuj sos: obierz i posiekaj cebulę. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle usmaż cebulę i grzyby, silnie je rumieniąc. Całość posyp mąką, zasmaż, po czym rozprowadź śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...