Szukaj przepisów

niedziela, 8 lipca 2012

Kotlety z białego sera i ziemniaków

Składniki:
  • 35 dag białego sera
  • 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 10 dag mąki
  • 2 dag tłuszczu
  • 1 cebula, tarta bułka, sól, pieprz
Ser przepuszczamy przez maszynkę razem z ugotowanymi ziemniakami. Ubijamy pianę z białek na sztywno.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu na złoty kolor mieszamy z serem.
Masę łączymy kolejno z żółtkami, mąką oraz z ubitych na pianę białkami. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Z masy serowej toczymy gruby wałek i kroimy go na równe krążki. Formujemy z nich kotlety, które obtaczamy w tartej bułce, a następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym z dodatkiem jarzyn lub surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...