Szukaj przepisów

niedziela, 8 lipca 2012

Goląbki z czerwonej kapusty

Składniki:
  • 1 główka czerwonej kapusty (1,2 kg)
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 duże jabłka
  • 1 niepełna szklanka soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki rosołu 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 listki laurowe, 6 goździków, sól, pieprz, majeranek
Kapustę blanszujemy przez parę minut. Wyjmujemy i odrywamy 8 największych liści. Resztę kapusty szatkujemy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Usuwamy pestki z jabłek, 1/3 kroimy w kostkę, resztę na cząstki
Mięso zagniatamy z tartą bułką, jajkami, posiekaną natką, 1/3 cebuli, kostkami jabłka, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Układamy na sobie po 2 listki kapusty tak, aby na siebie zachodziły i rozkładamy na nich farsz.
Zwijamy formując gołąbki, obwiązujemy nitką.
Podsmażamy na tłuszczu z resztą kapusty i cebuli, wlewamy rosół oraz sok jabłkowy. Dodajemy pozostałe jabłka, goździki i listki laurowe i dusimy 45-60 minut.
Gołąbki podajemy na półmisku równo ułożone i polane sosem, w którym się dusiły,
Można podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...