- 1 główka czerwonej kapusty (1,2 kg)
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 duże jabłka
- 1 niepełna szklanka soku jabłkowego
- 1/2 szklanki rosołu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki cukru
- 2 listki laurowe, 6 goździków, sól, pieprz, majeranek
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Usuwamy pestki z jabłek, 1/3 kroimy w kostkę, resztę na cząstki
Mięso zagniatamy z tartą bułką, jajkami, posiekaną natką, 1/3 cebuli, kostkami jabłka, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Układamy na sobie po 2 listki kapusty tak, aby na siebie zachodziły i rozkładamy na nich farsz.
Zwijamy formując gołąbki, obwiązujemy nitką.
Podsmażamy na tłuszczu z resztą kapusty i cebuli, wlewamy rosół oraz sok jabłkowy. Dodajemy pozostałe jabłka, goździki i listki laurowe i dusimy 45-60 minut.
Gołąbki podajemy na półmisku równo ułożone i polane sosem, w którym się dusiły,
Można podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz