Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Botwinka

Składniki:

  • 6 średnich buraczków
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka vegety
  • kwasek cytrynowy
  • 2 duże garście liści botwiny
  • ewentualnie śmietanka
  • 4 jajka na twardo
Buraki obrać, przekroić na połówki albo ćwiartki, ugotować z cukrem, solą i vegetą, dosypać kwasek cytrynowy do smaku.
Umyć i pokroić liście, dołożyć do buraków, gotować 10 minut. Można zaprawić słodką śmietanką.
Podawać z włożonym na talerz jajkiem przekrojonym na dwie lub cztery części oraz ziemniakami polanymi tłuszczem ze zrumienioną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...