Składniki:
- 1.5 l wywaru z kości i warzyw
- 25 dag grochu
- 30 dag ziemniaków
- 20 dkg kiełbasy
- 10 dag boczku wędzonego
- 8 dag cebuli
- 2 dag mąki
- sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- przyprawa maggi do smaku
Sposób przyrządzenia:
Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz