Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Grochówka wojskowa

Składniki:
  • 1.5 l wywaru z kości i warzyw
  • 25 dag grochu
  • 30 dag ziemniaków
  • 20 dkg kiełbasy
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 8 dag cebuli
  • 2 dag mąki
  • sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • przyprawa maggi do smaku

Sposób przyrządzenia:
Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...