- 1 kaczka
- 4 cytryny
- 1 łyżka soku cytrynowego z koncentratu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 marchew
- 4 cebule
- 3 oliwy (lub olej)
- sól, pieprz
Przekładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu, aż będzie miękka. Wtedy kaczkę wyjmujemy, cytryny kroimy na 4 części, obieramy i czyścimy z białej skórki. Dodajemy do sosu, w którym dusiła siękaczka, Gotujemy kilkanaście minut.
Sos zaprawiamy łyżeczka cukru zrumienionego na karmel i rozprowadzonego octem. Do całości dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, rozrobionej w łyżce zimnego rosołu, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Pokrojoną na porcje kaczkę polewamy sosem, posypujemy utartą skórką cytrynową.
Podajemy na gorąco z ryżem i owocami z kompotu (jabłkami, gruszkami, morelami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz