Szukaj przepisów

niedziela, 8 lipca 2012

Kaczka w cytrynach

Składniki:
  • 1 kaczka
  • 4 cytryny
  • 1 łyżka soku cytrynowego z koncentratu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 marchew
  • 4 cebule
  • 3 oliwy (lub olej) 
  • sól, pieprz
Kaczkę rumienimy na rozgrzanej oliwie, dodajemy marchew i cebule pokrojone w plasterki, oprószamy solą i pieprzem.
Przekładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu, aż będzie miękka. Wtedy kaczkę wyjmujemy, cytryny kroimy na 4 części, obieramy i czyścimy z białej skórki. Dodajemy do sosu, w którym dusiła siękaczka, Gotujemy kilkanaście minut.
Sos zaprawiamy łyżeczka cukru zrumienionego na karmel i rozprowadzonego octem. Do całości dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, rozrobionej w łyżce zimnego rosołu, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Pokrojoną na porcje kaczkę polewamy sosem, posypujemy utartą skórką cytrynową.
Podajemy na gorąco z ryżem i owocami z kompotu (jabłkami, gruszkami, morelami).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...