Szukaj przepisów

niedziela, 8 lipca 2012

Kaczka po gospodarsku

Składniki:
  • 1 duża młoda kaczka
  • 50 dag ziemniaków
  • 6 małych winnych jabłek
  • sól, pieprz, majeranek
Kaczkę myjemy, osuszamy, posypujemy solą i majerankiem.
Obrane surowe ziemniaki kroimy w grube plastry, mieszamy z łyżką soli i majeranku oraz szczyptą pieprzu. Ziemniakami nadziewamy kaczkę, którą następnie zaszywamy bawełnianą nicią i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 40-50 minut, często polewamy sosem, który powstaje podczas pieczenia, dodajemy umyte, lecz nie obrane jabłka i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Co 10 minut polewamy kaczkę łyżką zimnej wody - skórka będzie krucha, a mięso soczyste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...