- 4 kotlety wieprzowe (ze schabu lub od szynki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 1 niepełna szklanka śmietanki 22-proc. lub kremówki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 2-3 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- ponadto:
- ziemniaki piure lub makaron i surówka z marchewki albo z selera
Kotlety rozbij tłuczkiem i posyp je solą i pieprzem. Obierz i drobniutko posiekaj czosnek.
Na patelni rozgrzej oliwę (olej), usmaż kotlety na średnim ogniu (po 3-4 minuty z każdej strony), osącz je z tłuszczu, przełóż na półmisek i odstaw w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
Na patelnię wlej śmietankę, dodaj musztardę oraz czosnek, wymieszaj składniki sosu i doprowadź go do wrzenia, a następnie gotuj na niedużym ogniu przez kilka minut, aż trochę zgęstnieje.
Przygotuj piure ziemniaczane (jeśli wolisz makaron, po odcedzeniu nie zapomnij go przelać gorącą wodą).
Przed podaniem należy kotlety polać sosem i posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz