Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety schabowe

Składniki:
  • 50 dag schabu bez kości
  • 10 mandarynek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 kieliszek sherry
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • sok z cytryny łyżka smalcu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
Umyty i osuszony schab pokrój na 4 równe plastry, lekko zbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem. Mięso skrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Na patelni mocno rozgrzej smalec, obsmaż kotlety z obu stron, przełóż do rondla, po czym wlej miód i sherry. Całość przykryj i przez pewien czas duś na małym ogniu. Na patelni ze smalcem pozostałym po smażeniu kotletów rozpuść masło i dodaj 8 obranych, podzielonych na ćwiartki mandarynek. Chwilę smaż, ciągle mieszając.

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z sokiem z pozostałych mandarynek i łyżką wody, wlej do rozdrobnionych mandarynek, chwilę podgrzewaj, mieszając, by sos zgęstniał. Na suchej gorącej patelni upraż posiekane migdały.

Kotlety ułóż na ogrzanym półmisku, posyp migdałami, polej przygotowanym sosem. Podawaj z kluskami francuskimi lub makaronem i zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...