Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety wieprzowe z ananasem

Składniki:
  • 4 kotlety wieprzowe (z polędwicy lub schabu)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • sól, biały pieprz
    ponadto:
  • smażone ziemniaki (minifrytki)
  • zielona sałata mieszana
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
Usmaż minifrytki. W czasie ich smażenia przygotuj zieloną sałatę. Połącz z przygotowanym według przepisu sosem sałatkowym.

Kotlety lekko rozbij tłuczkiem, posyp z obu stron solą i białym pieprzem, usmaż na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu (po 3-4 minut z każdej strony), przełóż na półmisek i potrzymaj w cieple (np. w nagrzanym piekarniku).

Na patelni stop łyżkę masła i dobrze podgrzej z obu stron krążki ananasa, którymi dla ozdoby i lepszego smaku przyozdobisz kotlety tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...