Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety wieprzowe w czerwonym winie

Składniki:
  • 4 kotlety wieprzowe (z polędwicy lub schabu)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane)
  • 1 niepełna szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
    ponadto:
  • bagietka lub ziemniaki z wody
  • zielona sałata mieszana
  • sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
Kotlety lekko rozbij tłuczkiem - posyp je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzej oliwę (olej), zrumień kotlety na średnim ogniu (po 3minuty z każdej strony), a następnie wyjmij na talerz.

Do tego samego rondla dodaj czosnek i natkę i podsmaż je - mieszając - przez minutkę, a następnie wlej połowę wina. Do tego sosu włóż usmażone kotlety, doprowadź go do wrzenia i pogotuj 10 minut pod przykryciem i na małym ogniu.

W tym czasie przygotuj zieloną sałatę.

Gotujące się kotlety zalej pozostałym winem i podduś do miękkości (10-15 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...