- 4 kotlety wieprzowe (z polędwicy lub schabu)
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane)
- 1 niepełna szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- ponadto:
- bagietka lub ziemniaki z wody
- zielona sałata mieszana
- sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
Do tego samego rondla dodaj czosnek i natkę i podsmaż je - mieszając - przez minutkę, a następnie wlej połowę wina. Do tego sosu włóż usmażone kotlety, doprowadź go do wrzenia i pogotuj 10 minut pod przykryciem i na małym ogniu.
W tym czasie przygotuj zieloną sałatę.
Gotujące się kotlety zalej pozostałym winem i podduś do miękkości (10-15 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz