Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety duszone z kolendrą

Składniki na 4 porcje:
  • 4 cienkie kotlety z szynki (40 dag)
  • 8 małych cebulek (dymek lub szalotek)
  • 30 dag marchewki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 3 łyżki posiekanych listków świeżej kolendry
  • sól
Ziarna kolendry lekko rozgnieć w moździerzu i wymieszaj z mieloną kolendrą. Kotlety posól i obtocz w kolendrze. Cebulki przekrój na pół, włóż do teflonowej patelni, dodaj 3 łyżki wody i duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Następnie wyjmij je i na tej samej patelni uduś w 2 łyżkach wody kotlety, aż zbrązowieją.

Marchewkę oczyść, opłucz, zetrzyj na tarce i dodaj do kotletów. Teraz wlej wino i pół szklanki wody, włóż cebulki i dobrze wymieszaj, a następnie zagotuj, zmniejsz ogień i duś jeszcze 15 minut. Dodaj świeżą kolendrę i przed podaniem jeszcze trochę podgrzej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...