Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Kolorowe czółenka

Składniki:
    ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jaja
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
    krem:
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • po 2 łyżki trzech różnych galaretek (np. wiśniowa, pomarańczowa, agrestowa)
    do dekoracji:
  • cząstki mandarynek
  • wiśnie z konfitur
  • zielone winogrona
Zacznij od zagotowania wody z masłem i solą. Do wrzątku wsyp mąkę, dokładnie ją rozcierając, aby nie powstały grudki. Masę podgrzewaj, mieszając, aż stanie się szklista. Zestaw ją z ognia, przestudź i ucieraj około 10 minut, dodając po jednym jaju. Następnie wstaw do lodówki na godzinę.

Formę wysmaruj tłuszczem i szprycą wyciskaj wałeczki ciasta o wymiarach 2 x 7 cm, zachowując między nimi odstępy około 5 cm. Wstaw do gorącego piekarnika (220°C) i piecz około 20 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu i ścięciu wierzchów czółenka napełnij różnokolorowymi kremami i owocami.

Aby przygotować kremy, rozpuść galaretki (każdą oddzielnie) w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ćwierć szklanki) i odstaw do przestygnięcia. Ubij na sztywno schłodzoną kremówkę, podziel ją na trzy części, każdą wymieszaj z jedną galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...