- ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 4 jaja
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
- krem:
- 2 szklanki śmietany kremówki
- po 2 łyżki trzech różnych galaretek (np. wiśniowa, pomarańczowa, agrestowa)
- do dekoracji:
- cząstki mandarynek
- wiśnie z konfitur
- zielone winogrona
Formę wysmaruj tłuszczem i szprycą wyciskaj wałeczki ciasta o wymiarach 2 x 7 cm, zachowując między nimi odstępy około 5 cm. Wstaw do gorącego piekarnika (220°C) i piecz około 20 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu i ścięciu wierzchów czółenka napełnij różnokolorowymi kremami i owocami.
Aby przygotować kremy, rozpuść galaretki (każdą oddzielnie) w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ćwierć szklanki) i odstaw do przestygnięcia. Ubij na sztywno schłodzoną kremówkę, podziel ją na trzy części, każdą wymieszaj z jedną galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz