Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Jelenie różki

Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 2 żółtka
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany 18-proc.
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • cukier waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
Mąkę przesiej przez sito, dodaj masło, całość starannie posiekaj nożem. Żółtka i całe jaja rozbełtaj i utrzyj z cukrem pudrem, potem połącz z mąką i śmietaną. Teraz starannie zagnieć ciasto, rozwałkuj je na placek grubości ok. 1 cm, a potem pokrój na prostokąty o wymiarach 2 x 8 cm.

Każdy taki prostokąt ponacinaj ukośnie z obu dłuższych boków (nacięcia rób, co 1 cm). Smaż w gorącym oleju na złoty kolor. Usmażone i osączone na bibule różki przełóż na tacę i obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i skórką z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...