Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Batony orzechowo-kokosowe

Składniki:
    ciasto:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • tłuszcz
  • bułka tarta lub specjalny pergamin do formy
    masa:
  • 2 jaja
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj dużą płaską formę. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta, a powstałą w ten sposób kruszonkę rozprowadź równomiernie po dnie formy.

Piecz około 10 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

W trakcie pieczenia przyrządź masę: ubij jaja z cukrem i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na wyjętym z piekarnika lekko złotawym blacie rozprowadź masę, a całość wstaw ponownie do piekarnika.

Piecz kilkanaście minut aż do uzyskania koloru ciemnozłotego. Po przestygnięciu pokrój blat na zgrabne batony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...