- ciasto:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- tłuszcz
- bułka tarta lub specjalny pergamin do formy
- masa:
- 2 jaja
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli esencji waniliowej
- 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
Piecz około 10 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
W trakcie pieczenia przyrządź masę: ubij jaja z cukrem i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na wyjętym z piekarnika lekko złotawym blacie rozprowadź masę, a całość wstaw ponownie do piekarnika.
Piecz kilkanaście minut aż do uzyskania koloru ciemnozłotego. Po przestygnięciu pokrój blat na zgrabne batony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz