Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kolorowa papryka marynowana

Składniki na słoik 0,75 l:
  • po 1 czerwonej, zielonej, żółtej i pomarańczowej papryce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 mały koper
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
    zalewa:
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 4 szklanki wody
  • 10 dag cukru
  • 4 dag soli
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski. Układaj w niedużych słoikach, przekładając przyprawami.

Zalewę zagotuj według podanych wyżej proporcji, następnie ostudź, aby była tylko letnia i taką zalej papryką. Na wierzch wlej łyżeczkę oliwy. Każdy słoik pasteryzuj około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...